Fundering över HD avläsningen

Senare idag ska Bowie och jag till min sjukgymnast på jobbet för att kolla så att han inte har några problem med höften som inte jag märkt och för att försöka lägga upp något program till honom tills vi ska röntga om honom. Ska bli intressant. 

Passade även på att ringa till Gudby veterinärklinik (Som ägs av Audell). Tänkte att jag ville boka upp en tid till honom nu och sedan om ett halvår för röntgen. 

När jag pratade med dem så sa de ungefär så här. 

– Eftersom han inte har några problem just nu tyckte de att jag skulle spara de pengarna så länge och komma till dem sedan för röntgen. Det är ju schysst att säga så tycker jag, istället för att bara köra på. Vad de menade var att eftersom han är BC kommer detta troligen ändå inte att bli några problem för honom och att en undersökning nu inte kommer att visa något. 

– Som vi vet sedan tidigare så kan resultatet bero på dels hur hunden ligger på bilden, sederingsmetod mm. 

– Sedan så tyckte de även att det nästan var ännu bättre att avvakta ännu längre än exakt sex månader för att det kan nämligen påverka vad avläsaren ger för resultat. Vad de menade var att om han inte har några pålagringar vid omröntgen kan detta ge bättre resultat… 

Jag är jätteglad att jag ringde till dem och fick denna information, ska verkligen endast röntga till SKK hos dem from nu! 

Däremot det jag reagerade ganska strakt på var det som de sa (det jag skrivit ovan). Det betyder ju att om reultatet kan bli bättre bara för att man avvaktar och de ser att han inte har pålagringar mm är SKKs avläsare  inte opartiska, eller hur? Och opartiska bör de ju vara kan man ju tycka. 

Det är klart att olika hundar reagerar olika för de olika sederingarna och att det kan vara bättre och sämre röntgentekniker men om det kan skilja så mycket som det lät på Gudby Vetklinik (jag vet att Bowie inte var så trött, att den tjejen som hjälpte mig är bra och att bilderna är bra, vilket jag inte sa), då börjar jag undra varför man inte ser till att det endast är ett fåtal specialiserade kliniker på SKK röntgen som startas. 

Sedan kan man även undra varför det inte blir en regel att alla hundar ska få samma slags medel? 

Som idag ex. Tror att de flesta ger antingen Domitor (0,2 ml per 10 kgkroppsvikt, vilket är en väldigt låg dos om man jämför med vad man ska ge) eller Plegicil (kan inte dosen i huvudet men det är ju bevisat att fler får bättre resultat med detta medel). 

Lite tankar och funderingar kring detta med HD är att det inte är lätt, men men. Andra funderingar som jag har kring detta är många såsom, vid omröntgen, läser någon annan av bilderna? Vid fel, dubbelcheckas detta av någon till avläsande veterinär…… 

Just nu får jag väl avvakta lite grann, hoppas ju på det bästa att omröntgen blir bättre, men jag börjar ju undra hur det egentligen står till hos SKK om det är som jag beskrivit ovan för det mesta…..

Meddelanden
Carro:
Tjingeling !!
Lycka till i dina funderingar, du är ambitiös och det gillar jag!
En fundering kring det du skriver om att de med plegicil får bättre resultat. Vad grundas det på? Det finns ju inga noteringar hos SKK per plåt vad som använts. Vem har fört statistiken, eller är det vad man tror? Belgarna får ju i regel ALDRIG plegicil men de har inte sämre avläsningar för det vad jag har hört. Som jag skrev förut någon gång så hade vi ett år lite trassel med en viss avläsare men det har försvunnit. Synd att inte Audell är kvar men jag förstår SKK som inte var villig att betala de hutlösa pengarna han krävde för jobb 1 dag/ vecka…
Ses vi 17:e på eftermiddagen? Vi ska till Anna då för första gången, det var Sofie som ville vi skulle gå till henne för lite laserbehandling. Mors mors! Hälsa gubbe och hundar =)
Lottie:
Hej, jo det är just så det sker. Kliniken som röntgar fyller i ett formulär som ni vet, där vi hundägare skriver under att vi godkänner att resultatet blir offentligt efter avläsning osv, på detta formulär är en fråga ”sederingsmetod” där skriver röntgande veterinär in mängd och lkm. Dessa siffror är dem som ligger till grund för studier. De som gjort studierna måsta ha fått specialtilölstånd av ngn etisk nämnd som godkänner att dem uppgifterna används.
Bra att det finns en klinik i landet som är ärliga, men de är så klart experter på just skelett och rtg.
L8 röntgade om Kevin hos Kerstin Svensson på prima Liv i Löddeköpinge, de är också fruktansvärt bra
kraaam
Carro:
Fa’n, man är aldrig fullärd =). Jag har inte sett att det står sederingen med där, utan trodde det bara gällde att ”godkänna” att det ska avläsar=publiceras.. .
Tack för att du delar med dig!
Carro
Tessan:
Hejsan..
Jag skulle nog röntga om,så att du vet exakt vad du har för nåt i handen.Så du kan bygga upp muskler runt omkring. Har han ED idag. Så kommer ju inte resultatet vara AA om ett halvår.. Kollade på bilden i ditt tidigare inlägg . Och det ser väldigt snätt ut. Men jag är absolut inget proffs.
Alla Collie raser är ju väldigt överrörliga och har ett känslig skellet. Bow kanske aldrig känner av detta men du måste ändå hålla ha sjuktmusklad i dom djupa musklerna. Jag kan varmt rekomendera att gå Optimal träning för tävlingshunden hos Anne Dahlin. Där får man lära sig hur man bygger upp hundens muskulatur från grunden och hur man jobbar vidare på det med fys och såvidare.
Lycka till Med allt. Ge lilla Bow en puss från mig
Kram
Lisa:
Röntga om kommer jag att göra, men kommer att följa Audells rekommendation och kanske vänta lite längre än sex mån.
ED har han inte idag. Och nej det kanske itne kommer att vara AA när jag röntgar om men med tanke på att min veterinär på jobbet tyckte att det såg fint ut så är det märkligt.

Bilden som vi skickade in var inte sned, det var en bra HD bild.

Var hos min sjukgymnast på jobbet (Anna Holmgren som bla Anne Dahlin gått till och som är en av Sveriges ledande) och har lagt upp ett träningsprogram för Bow så det ska nog bli bra, kommer att följa detta till att börja med men det är ju alltid kul att få tips.

Han är överrörlig just nu och vi ska jobba på en del saker för att få det bättre och förhoppningsvis med detta även se till kunna få bättre resultat.

Kram

Alex o hundar!:
Tjena! Jag gillar alla diskussioner som pågår i bloggarnas värld om just HD! Jag läste igenom den studien där det stod om olika resultat o att pleg (eller om man röntgade utan något alls) gav bäst resultat. Hur som helst så skulle jag, om´jag var du boka en tid till audell eller kasström för o få en bedömning på de plåtar som finns. Inte röntga om ännu, utan skulle nog – precis som du skriver bygga upp och kolla så att han bli fint musklad oröntga om lite senare.

Obilden är fin, men bäckenet är väl lite snett? Eller? Jag har ju dålig kunskap om det iof.
Kram så ses vi snart

PS: Kul att du bloggar lite mer nu !

Ullis,Diesel&Maq:
Jag har hört att man alltid ska vänta att röntga bc tills de är minst 18 mån då vissa avläsare inte känner till en viss vinkel(ngt på Nor…)) som de kan ha. Är jag ute o cyklar nu tro? Ha det gott!
Moster Cissie:
Jag förstår ditt tänk när det gäller specialkliniker för HD. Jag tror dock inte att De som bor i Arjeplog, skulle gilla det tänket. Bor man som jag på landet men ändå i en stad, får man vara glad för det som finns. Alla har inte råd att åka 30 mil till den stora staden eller mer. O visst är det många faktorer som spelar in. Ärftlighet, vem som röntgar, sederingen…o framförallt vem som läser av.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Inlägg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s