Nötkurs med grabbarna!

Japp, ni läste rätt! Igår var jag med grabbarna grus, Danne med Lucifer och Lena med Lava iväg upp till Ingela en bra bit utanför Uppsala för att gå en vallkurs i nötvallning!

Upp med tuppen och iväg. Laddat bilen med en massa extra kläder eftersom inte visste hur vädret skulle bli, men vi hade tur, dricka, lite snacks och så bar det iväg!

Kom fram i god tid till Ingela som skulle hålla kursen och Danne med Lena kom strax efter mig! Eftersom det bara var vi tre som körde med 4 hundar fick jag köra varannan gång.

Dusty var lite flamsig (lite som han kan vara) men vi fick honom att lugna ner sig lite mer efter hand och jobba på bättre. Tycker det är lite jobbigt och flankerar därför lite väl mycket mellan varven så fick arbeta med detta plus lite annat. Det som är klurigt med kor är att de är större (no shit), så för det första ser man inte (om det inte är små söta fjällkor som jag och Dusty fick valla lite på för att se ifall han lugna ner sig lite..), de flyttar sig inte alls lika lätt och de flockar inte ihop sig alls på samma sätt som får så hundarna måste verkligen arbeta på ordentligt bakom djuren. I nötvallning är det tydligen även lite okej att de får skälla mot djuren för att få igång dem lite åt ett håll, eller stoppa upp ifall det är ngt djur som ska iväg och hunden inte får stopp då den, intressant bit som då skiljer sig märkbart från fårvallning.. Vi fick även testa att arbeta in dem i en fålla. Då Dusty och jag missade två kalvar fick jag valla in de sista två medans Dusty passa de övriga att inte gå ut, kul kul! Nyttigt.

Bowie har ju fått mkt eye i vallningen och kan ju låsa sig med fåren en del nu, tyvärr lite för mkt till och med, men att eya en ko till att röra sig går inte så med honom fick vi arbeta med att röra på fötterna och han fick arbeta hårt för att stundtals när alla djuren grodde fast i marken få igång dem igen. Fcik nästan stå och hetsa honom att få igång dem. Så en jättebra nörhund kan han kanske inte bli, men fasiken var kul det var! Bowie tyckte det var lite jobbigt att gå rakt mot djuren och ville hellre flankera än att gå rakt på nämligen och att gå in och bita dem eller göra ngt sådant ville han till en början verkligen inte.  Kan ha och göra med att han i lördags när vi valla på nötterna hemma fick sig en känga av en när han skulle in och bita så att han fick lite ont i ett ben en kort stund, men vi ska nog övervinna detta. =)

Fick även arbeta med att fålla in djuren och det var spännande och kul. Det som ändå är kul är att Bowie trots allt ändå lyssnade bra på mina kommandon när jag väl gav dem (sket i att vissla idag) och även om vi har lite andra saker att arbeta med så vet vi nu lite mer och hur vi ska komma vidare!  Nötvallning kan även kanske vara ett bra komplement till fårvallningen

Stundtals så arbeta han p fint i alla fall, även om han även ville fuska…. Det som var intressant var att vi fick gå tillbaka till grunderna och inte säga så mkt kommandon till hundarna, utan det är som att börja om från början, fast på nötter. Vi sög verkligen även ut information från Ingela så nu ska vi träna på vi tre! Känns bra att vi är några stycken även som kan stötta och hjälpa varandra hemmavid och att vi även kan ha lite hundar som kan arbeta med nötterna eftersom vi har dem i Kräppla!

Lite bilder från dagen!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Fin avslut på dagen och kan väl tilläggas att hundarna är fortfarande (kl. är 14,13) nu idag trötta som små sillar… hehehe. Ska dra iväg för ett lätt vallpass senare idag…

/Lisa och hundar

Annonser
Det här inlägget postades i Inlägg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s